Belépve: Dr. Molnár Mariann

Dr. Molnár Mariann

Varicella és stroke

Egyre több epidemiológiai adat utal arra, hogy az akut infekciók ischaemiás stroke-ot okozhatnak. Kimutatták például, hogy az akut szisztémás légúti és húgyúti fertőzéseket követő három hónapban megemelkedik a stroke kockázata. Gyermekek esetében a stroke nem atheromás eredetű, patomechanizmusában valószínűleg focalis intracranialis arteriopathia játszik szerepet.

Az egyik fertőző ágens, amelyet a stroke lehetséges triggereként tartanak nyilván, a varicella-zoster vírus (VZV), amely képes az agyi artériák falában szaporodni, ami a cerebralis arteriopathia kialakulásának kézenfekvő oka lehet. A bárányhimlő-fertőzést követő hónapokban jelentkező stroke vagy tranziens ischaemiás attack (TIA) feltehetően vasculitises eredetű, amely direkt viralis invázió következménye vagy postinfectiosus jelenség lehet. Varicella fertőzés utáni stroke-ról felnőtteknél is beszámoltak már, és a feltételezett hatásmechanizmus is hasonló.

Tekintve, hogy a bárányhimlő gyermekkorban gyakori, pusztán a stroke-ot megelőző varicella fertőzés nem tekinthető a fokozott kockázat bizonyítékának. Ezért jelen vizsgálatban négy nagy, egyesült királyságbeli adatbázis több, mint 100 millió betegévnyi adatát elemezték. Az önkontrollos esetsorozat módszerével végzett analízis hipotézise az volt, hogy a varicellafertőzésen átesett felnőtteknél és gyermekeknél a fertőzés utáni 12 hónapban megemelkedik a stroke kockázata. A bevonási és kizárási kritériumok alkalmazása után 560 beteg – 60 gyermek és 500 felnőtt adatát értékelték.

Az elemzés szerint gyermekeknél a bárányhimlő-fertőzést követő hat hónapban szignifikánsan, mintegy négyszeresére nő a stroke kockázata. Ez alátámasztja az eddigi, nagyrészt egyedi esetekről szóló beszámolók tapasztalatait. A fertőzés utáni 6–12. hónapban jóval kisebb, nem szignifikáns rizikónövekedést találtak, ami azt jelzi, hogy a fertőzés utáni veszély az idővel csökken. Felnőtteknél a stroke és a varicella között talált összefüggés kevésbé volt meggyőző.

Egy korábbi esetkontrollos tanulmányban 11 stroke-os gyermekből hétnek (64%) volt az előző kilenc hónapban varicellája, a 44 fős kontrollnál tapasztalt 9%-kal, ami 17,5%-os nyers esélyhányadosnak felel meg. Egy másik vizsgálatban 70 gyermekkori stroke-eset 31%-ában az előző egy évben bárányhimlős megbetegedés zajlott le.

Felnőtteknél körülbelül fele-fele arányban oszlott meg a TIA és a stroke-esetek száma. A gyermekek szinte mindegyikénél a cerebrovascularis esemény stroke volt, és nagyon kevés TIA fordult elő. A gyermekkori focalis neurológiai deficitek differenciáldiagnosztikája meglehetősen széles, ezért az eltérések tisztán vascularis eredetének meghatározása korlátozott. A TIA diagnózisa felnőtteknél is pontatlan lehet, ami részben magyarázhatja a kimutatható összefüggés hiányát a TIA és a VZV-fertőzés között.

Ez az első megalapozott bizonyíték arra, hogy a VZV-fertőzés gyermekeknél fokozza a stroke-veszélyt. A négyszeresére emelkedett kockázat ugyan a gyermekkori stroke ritkasága miatt alacsony abszolút rizikót jelent, azonban súlyos komplikációnak kell tekintenünk. A túlélők mintegy háromnegyedénél hosszú távú neurológiai és/vagy kognitív következményekkel kell számolni. A tanulmány felhívja a figyelmet a varicella és más fertőzések vascularis szövődményeire, és a stroke-prevenciós stratégiák szükségességére.

 

HU/VAC/0056/17
Az anyag lezárásának dátuma: 2017.06.29.
Ez a cikk a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jelent meg.

 

Referencia:

Thomas SL, Minassian C, Ganesan V, et al. Chickenpox and risk of stroke: a self-controlled case series analysis. Clin Infect Dis. 2014; 58(1): 61–68.

Értékelje a cikket:

Kapcsolódó cikkek

Alkalmazási előírások

Amennyiben termékeink alkalmazása során „Nemkívánatos eseményt” észlel, kérjük 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com e-mail címen vagy a +36 1 2255 300 telefonszámon!

Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a teljes alkalmazási előírást, különös tekintettel az adagolásra és alkalmazásra (4.2), a figyelmeztetésekre (4.4) és a mellékhatásokra (4.8).

További információért forduljon képviseletünkhöz!

GlaxoSmithKline Kft.
1124 Budapest, Csörsz utca 43.
Telefon: +36 1 2255 300
Fax: +36 1 2255 302
www.gsk.hu

GlaxoSmithKline Kft.

A Vakcinológia aloldal a GlaxoSmithKline Kft. támogatásával jött létre.
HU/VAC/0125/16(1)
Az anyag lezárásának dátuma 2017. július 14.